Izrada web stranica

Od čega se sastoji jedna stranica? WEB stranica treba da ima jedinstven izgled (dizajn), i obično sadrži:

  • Početnu stranicu, ovo je stranica se prva otvara posjetiocu koji pristupa vašoj web prezentaciji. Ta stranica sadrži najvažnije informacije, te linkove ka drugim informacija (podstranicama).
  • Podstranice, sadrže detaljnije informacije i na njih će posjetioci doći kada kliknu na neki link u potrazi za detaljnijim informacijama.
  • Aktivne skripte, omogućavaju vašim posjetiocima da ostvare interaktivan kontakt sa vama.

Neke od aktivnih skripti su:

  • Forma za kontakt, gdje posjetioci pismeno, putem Email-a komuniciraju sa vama.
  • Knjiga gostiju, gdje se vaši posjetioci mogu upisati, kao i pogledati zapise ostalih posjetilaca.
  • Brojač posjetilaca, koji će javno da pokazuje koliko je bilo posjetilaca na vašoj stranici.
  • Ankete, gdje putem anketniih pitanje možete ispitivati aspekte posjećenosti stranice ili ispitivati određeni segment tržišta koristeći posjetioce vaše stranice kao ciljnu anketnu grupu.

HTML web stranice

PcPrvaPomoc_html

HTML WEB stranica je idealno rješenje kada planirate da pokrenete estetski dotjeranu, jednostavanu i funkcionalanu WEB stranicu na kojoj se podaci ne mjenjaju često. Veliki broj firmi koristi upravo ovaj tip WEB prezentacije da bi se predstavili. Nije potrebno mnogo vremena za izradu ovakve prezentacijske stranice.

Njeni osnovni elemetni su jedinstveni dizajn, zatim grafički elementi karakteristični za vašu firmu (logotip, boje, teksture, itd…) te tekstualni elementi (slogan, podaci o firmi, njenim uslugama, proizvodima, …). Izrada stranice ne zahtjeva mnogo vremena i novaca. Zadovoljava estetske kriterije i jednostavna je za korištenje posjetiocima. S druge strane na hosting serveru ne zauzima mnogo prostora, što samo po sebi rezultira smanjenjem cijene hostanja stranice.

CMS (Content Management System)

PcPrvaPomoc_cmsU posljednje vrijeme se sve više se kompanija i pojedinaca odlučuje da izrade web stranice u obliku CMS (Content management system ili u prevodu na naš jezik sistem za upravljanjem sadržaja) WEB portala. Razlog za ovo je to što ovakav koncept izrade WEB portala omogućava vlasniku da se kroz jednostavno WEB sučelje lako promijeni ili doda novi sadržaj, slike ili linkovi na svoj WEB stranici. Ovo znači da vlasnik stranice ne mora angažovati dodatno tehničko lice ili kompaniju koja će to raditi za njega.

Pošto za vršenje izmjena na jednom ovakvom portalu nije potrebno nikakvo posebno tehničko predznanje, vlasnik stranice može angažovati nekoga od svojih radnika kojem već daje platu. Na ovaj način će smanjiti troškove održavanja ažurnosti web stranice. Dovoljno je da osoba koja će vršiti održvanje ima predznanje za rad sa programima sa obradu teksta (npr. Microstf Word) da bi se lako snašla pri unosu podataka u CMS portal. CMS sistem kojeg instaliramo je Joomla i jedan je od najraširenijih i najkvalitetnijih CMS sistem u svijetu. Samo u BiH ima više stotina web stranica i portala baziranih na Joomla CMS-u.

Comments are closed