Predstavljena nova verzija Androida – Android M

b_150528104Kao što se i očekivalo, Google je na jučer otvorenoj I/O konferenciji za developere predstavio najnoviju verziju svog mobilnog operativnog sistema, nazvanu Android M.

Android M će na tržištu naslijediti Android 5.x Lollipop (u svojim začecima poznatiji i kao Android L), a među “stotinama noviteta” koje donosi sa sobom, najviše se ističu duže trajanje baterije, Android Pay sistem za digitalno plaćanje roba i usluga, te poboljšana verzija Google Now digitalnog asistenta.

Za duže trajanje baterije u novoj verziji Androida je zaslužna opcija Doze, koja će koristiti senzore iz uređaja kako bi odredila kada se isti ne pomjera i ne koristi, smanjujući potrošnju energije u tim slučajevima. Iz Googlea tvrde kako će korisnici sa ovom opcijom moći znatno produžiti trajanje baterije na svojim uređajima, a kao primjer su naveli duplo dužu autonomiju zabilježenu na Nexus 9 tabletu na kojem je instaliran Android M.

Pored toga, Android M će podržavati i USB Type-C portove, sa kojima će korisnici bateriju moći napuniti još i brže nego ranije.

Drugi veliki Android M novitet je svakako Android Pay – sistem za plaćanje roba i usluga korištenjem telefona sa NFC podrškom, koji Google reklamira ovim videom. Android Pay će nakon lansiranja nove verzije Androida biti dostupan u preko 700.000 prodavnica i restorana u Sjedinjenim Američkim Državama, a moći će se koristiti i za in-app kupovinu unutar više od 1.000 Android aplikacija, uključujući i aplikacije kao što su Etsy, Uber, Dunkin’ Dounts i Groupon.

1/4
Predstavljena nova verzija Androida – Android M
Među većim Android M novitetima je i osvježeni Google Now digitalni asistent, koji će se u novoj verziji Googleovog operativnog sistema zvati Now on Tap.

Za razliku od svog prethodnika, Now on Tap će biti dostupan u svakom trenutku i neovisno od toga šta radite na telefonu. Bilo da surfate netom, bilo da koristite neku od bezbroj Android aplikacija, Now on Tap možete brzo i jednostavno aktivirati držanjem pritisnute tipke Home, te tako doći do dodatnih informacija i korisnih linkova – i sve to bez potrebe da izlazite iz već otvorene aplikacije.

Ukoliko vam neko od prijatelja npr. pošalje mail sa preporukom da pogledate odlični Mad Max: Fury Road, unutar svog inboxa možete aktivirati Now on Tap i tako doći do dodatnih informacija o filmu, njegovih recenzija i trailera, ili čak linkova za kupovinu karata za projekciju filma u lokalnom kinu.

Od drugih noviteta koje donosi Android M, vrijedi istaći još par njih – standardizaciju identifikacije korištenjem otisaka prstiju i poboljšan sistem davanja različitih “dozvola” instaliranim aplikacijama.

I što je još zanimljivije – iako ne i posebno iznenađujuće – oba navedena noviteta bi vas mogla podsjetiti na paralelne opcije sa iOS-a. Kako prenosi Engadget, developeri će tako na Android M uređajima moći koristiti otvoreni sistem za identifikaciju korištenjem otisaka prstiju, koji će stizati u paketu sa posebnim API-jem kako bi im omogućio da ga implementiraju u third-party aplikacije i koji će biti moguće upotrijebiti za otključavanje uređaja, kupovinu aplikacija na Google Playu i druge slične funkcije.

Što se pak tiče poboljšanja na polju dozvola za aplikacije, Google je objavio kako bi korisnicima Androida od sada trebalo biti jasnije koje aplikacije žele koristiti koje funkcije telefona. Umjesto notifikacije o svim neophodnim dozvolama koje aplikacija traži prilikom instalacije, Android M će tražiti dozvole za određene opcije tek kada ih aplikacija bude htjela iskoristiti – ukoliko npr. pokrenete WhatsApp i poželite aktivirati glasovnu komunikaciju, WhatsApp će tek tada zatražiti dozvolu za korištenje mikrofona.

Datum izlaska Androida M za sada nije poznat, iako je developerima već sada dostupna njegova preview verzija za Nexus 5, 6, 9 i Player uređaje.

Comments are closed